Praktische tips

Leer de taal, verdiep je in de cultuur en zoek naar informatie over je bestemming

Het volgen van een taalcursus en eventueel het afleggen van een taaltoets moet niet worden onderschat. Het beheersen van de landstaal is belangrijk, want het onderwijs wordt vaak gegeven in die taal. Ook spreken patiënten en soms ook artsen geen andere talen. Op Blackboard bij de course 'studeren in het buitenland' staan een aantal tips voor verschillende taalcursussen, onder andere Papiaments en Swahili. Ook kun je een uitgebreide anamneselijst in het Papiaments hier downloaden. 

Verdiep je in de cultuur en de geschiedenis van het land waar je heen gaat. Als je stage loopt in een ander land zal van je verwacht worden dat jij je aanpast aan de cultuur ter plaatse. Lees je in met behulp van reisgidsen, met name Engelstalige reisgidsen als Lonely Planet en The Rough Guide geven je een redelijke indruk van belangrijke cultuur aspecten van het land waar je heen gaat. Een zeer goede manier om te leren over andere culturen is het lezen van boeken van auteurs uit het land waar je heen gaat. Hoe groot cultuurverschillen ook zijn, pas op met generaliseren en stereotyperen. 

Zorg dat je eigen ervaring en vakkennis voldoende is voor de stage die je gaat lopen. Je kan niet al je boeken op reis meenemen en er zijn plekken op de wereld zonder internet, dus je zal jezelf moeten voorbereiden. Als je voor je wetenschappelijke stage in een laboratorium bepaalde procedures gaat uitvoeren (bijvoorbeeld het maken van Gram-preparaten), is het aan te bevelen alvast een paar weken in Nederland te oefenen zodat je tijdens je stage gelijk aan de slag kan. Verdiep je verder in endemische ziekten in het land van bestemming en de gebruikelijke behandeling ter plekke. Probeer ook kennis op te doen van het gezondheidszorgsysteem in het land waar je heen gaat.

Ontheffing voortgangstoets
Wanneer je tijdens een voortgangstoets in het buitenland bent voor een van je stages kun je hiervoor ontheffing aanvragen. Dit doe je door een mail te sturen naar studentenbalie@vumc.nl. Op Canvas bij de course 'Landelijke voortgangstoets' staat de volledige procedure beschreven.