Nieuws & Agenda

Een overzicht van het actuele nieuws van de Faculteit

Kijk hier voor actuele evenementen van de Faculteit.

Nicolaes Tulp Symposium: stuur je scriptie in en win!

09-07-19

Op woensdag 30 oktober 2019 wordt het allereerste Nicolaes Tulp Symposium gehouden in de Agnietenkapel te Amsterdam.

IO over interprofessioneel leren en werken

08-07-19

Vier experts in interprofessioneel leren vinden dat zorgverleners nog te veel vanuit hun eigen expertise redeneren en weren. Dat moet anders. Als aankomend artsen, verpleegkundigen, paramedici en maatschappelijk werkers met, over en van elkaar leren, is dat beter voor de patiënt.

Buddies gezocht!

01-07-19

Miste jij bij het maken van je studiekeuze en aanmelding voor de geneeskundeopleiding iemand in je omgeving die je daar goed bij kon helpen, bijvoorbeeld omdat (geneeskunde) studeren in jouw familie geen vanzelfsprekendheid was?

Lancering campagne grensoverschrijdend gedrag #Zou ik wat zeggen

19-06-19

Woensdagochtend 19 juni ’19, 10.00 uur. Op een klein podium, met een microfoon in haar hand laat Christa Boer voor de eerste keer het manifest zien in de medische faculteit; studenten en medewerkers luisteren ademloos mee.

Steun 'onze' Katie en Annabel op weg naar Portugal!

11-06-19

Deze zomer vertegenwoordigen geneeskundestudenten Katie en Annabel samen met Marieke en Gillian de VU én Nederland op het EUSA 3x3 studenten basketbaltoernooi in Portugal!

Podcast ‘Opleiders in de zorg’ #2: Babs Zonderhuis

21-05-19

Veel artsen, wetenschappers, verpleegkundigen en andere zorgverleners verzorgen onderwijs bij Amsterdam UMC. Hun kennis en kunde dragen zij over aan hun studenten. Vaak hebben zij innovatieve ideeën om de gezondheidszorg te verbeteren. Hoe zorgen zij voor een duurzame arts, verpleegkundige? Die de nodige verandering kan aanbrengen in de zorg? Want door tienduizenden artsen en verpleegkundigen wordt hard gewerkt om patiënten de beste zorg te bieden.

ISCOMS 2019

24-04-19

Je kunt je inschrijven voor de 26e editie van het International Student Congress Of (bio)Medical Sciences (ISCOMS). ISCOMS zal dit jaar van 3 tot 7 juni 2019 plaatsvinden in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Nieuwe programmaleider bacheloropleiding geneeskunde

24-04-19

Jack van Horssen is per 1 mei benoemd tot programmaleider van de bacheloropleiding geneeskunde, locatie VUmc. Hij volgt hiermee Anton Horrevoets op, die sinds 2012 deze rol vervulde. De afgelopen maanden was Van Horssen plaatsvervangend programmaleider.

Geneeskundestudent voor een dag

28-03-19

Proefstuderen is een goede manier om een studie beter te leren kennen. Gisteren kwamen ruim 200 scholieren uit Amsterdam en omstreken ervoor naar Amsterdam UMC, locatie VUmc.

Nieuw model voor aanpak onprofessioneel gedrag geneeskundestudenten

18-03-19

Studenten die elkaar onderling intimideren, een seksueel grensoverschrijdende situatie tijdens de coassistentschappen, onbehoorlijk gedrag van een medestudent in een college. Elke docent kent voorbeelden van onprofessioneel gedrag. In de opleiding geneeskunde wordt onprofessioneel gedrag gemonitord, maar de aanpak ervan heeft nog te weinig implicaties. Een nieuw stappenplan helpt docenten onprofessioneel gedrag bij geneeskundestudenten niet alleen op te sporen, maar ook beter bij te sturen. Dit model is ontwikkeld door Marianne Mak-van der Vossen, die op 21 maart promoveert bij Amsterdam UMC, locatie VUmc.

Teddy Bear Hospital bij Amsterdam UMC

14-03-19

Het is druk in de ontvangsthal van Amsterdam UMC, locatie VUmc. Een groep van twintig kinderen staat bij de balie, allemaal met een knuffel of pop in hun armen geklemd. Alle knuffels mankeren iets: ‘n beertje heeft een gebroken poot, een aap heeft buikpijn en bij een giraffe moet een kies getrokken worden. Alle zieke en gewonde beren, knuffels en poppen kunnen deze week terecht in het Teddy Bear Hospital VUmc voor een consult of een operatie. Zo'n 800 kinderen van basisscholen uit Amsterdam en omstreken gaan met hun zieke knuffel naar de dokter.

Oriënteren op een minor

14-03-19

Tweedejaars bachelorstudenten konden zich afgelopen dinsdag oriënteren op een minor tijdens de minormarkt in het hoofdgebouw van de VU. Ook de minoren van VUmc School of Medical Sciences waren vertegenwoordigd. Achter de stands stonden docenten en studenten klaar om alle vragen te beantwoorden.

10 maart - 17 maart: Scorion niet te gebruiken

07-03-19

Van zondag 10 maart 2019 t/m zondag 17 maart 2019 vindt groot onderhoud van Scorion plaats. De huidige database wordt gemigreerd naar een nieuwe database. Het is in die periode niet mogelijk om in te loggen, boekjes te bekijken, formulieren te versturen of in te vullen.

Masters Cardiovascular Research en Epidemiologie ‘topopleiding’ in Keuzegids Masters 2019

05-03-19

De masteropleidingen Cardiovascular Research en Epidemiologie van VUmc School of Medical Sciences krijgen in de Keuzegids Masters 2019 het predicaat ‘topopleiding’. Tevens zijn deze opleidingen verkozen tot de beste opleiding binnen hun studiegebied.

Met één been op de werkvloer

19-02-19

In medisch onderwijs heeft de docent een unieke plek, want hij staat met één been op de werkvloer. Soms is dat moeilijk schakelen. Maar altijd is het relevant. Onze docenten bepalen met hun studenten hoe de toekomst van de gezondheidszorg er uit ziet.