Teddy Bear Hospital bij Amsterdam UMC

Het is druk in de ontvangsthal van Amsterdam UMC, locatie VUmc. Een groep van twintig kinderen staat bij de balie, allemaal met een knuffel of pop in hun armen geklemd. Alle knuffels mankeren iets: ‘n beertje heeft een gebroken poot, een aap heeft buikpijn en bij een giraffe moet een kies getrokken worden. Alle zieke en gewonde beren, knuffels en poppen kunnen deze week terecht in het Teddy Bear Hospital VUmc voor een consult of een operatie. Zo'n 800 kinderen van basisscholen uit Amsterdam en omstreken gaan met hun zieke knuffel naar de dokter.

14-03-2019 | 14:43

Kinderen van vier tot en met zes jaar mogen met hun knuffel naar het ziekenhuis, met als doel om de kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met het ziekenhuis en de gezondheidszorg. Een ziekenhuis kan natuurlijk eng zijn, en ziek-zijn al helemaal. Teddy Bear Hospital biedt een manier om deze angst in een zekere mate weg te nemen op een leuke en leerzame manier. Bovendien is dit voor de ruim 250 studenten geneeskunde, verpleegkunde en tandheelkunde een mooie manier om hun communicatieve vaardigheden trainen en te leren omgaan met kinderen.

Wat is Teddy Bear Hospital?
Teddy Bear Hospital (TBH) is een project van IFMSA-NL (International Federation of Medical Students’ Associations – the Netherlands). TBH is een rollenspel. Dat houdt in dat kinderen als 'vader' of 'moeder' hun beer of een andere knuffel meenemen naar een nagebootst ziekenhuis. Studenten spelen voor arts en behandelen de 'patiënten'. In juni vindt Teddy Bear Hospital ook plaats op locatie AMC.

Een dagje meelopen
Borstkasten beluisteren, ogen bekijken en reflexen testen om vervolgens in een operatiekamer de knuffel ook zelf weer helemaal beter maken. De kinderen mogen de hele dag in de weer met verschillende instrumenten en apparaten. Aan het einde van de dag krijgen ze een diploma en een medische status van hun knuffel mee naar huis.

Ook voor studenten is het een leerzame dag. Bregje de Louweren, voorzitter Teddy Bear Hospital 2018-2019: "Studenten leren hier heel snel hoe je aan een kind uitlegt waarom er van de beer of aap een röntgenfoto moet worden gemaakt". Vaardigheden die in een later stadium van hun carrière noodzakelijk zijn bij het onderzoeken en behandelen van kinderen.