Start geneeskundestudie met corona escape room

27 augustus starten 400 kersverse studenten met hun studie geneeskunde aan de Faculteit der Geneeskunde VU. Een bijzondere start; de introductie zal grotendeels online plaatsvinden. Om de campus toch te leren kennen krijgen ze een virtuele rondleiding mét escape room.

24-08-2020 | 16:39

Normaliter komen de studenten voor de introductie naar de campus. Ze zien dan voor het eerst de snijzaal, het ziekenhuis, het klinisch trainingscentrum, de medische faculteit en de collegezalen. Ouderejaars studenten leiden ze rond en laten ze zien waar de medische bibliotheek en de studentenbalie zijn. Maar door corona is de start van de studie dit jaar compleet anders. Met de corona escape room kijk je ook rond in die ruimtes maar dan virtueel. 

Virtuele borstcompressies
Door op ruimtes via een luchtfoto van de campus te klikken, betreed je ruimtes en speel je een spel. Je hebt vier levens. Zo ga je in het Klinisch trainingscentrum reanimeren. De escape room vraagt hoeveel borstcompressies je moet doen. Normaal probeer je dit op een pop. Nu doe je dit door het exacte aantal met je muisknop op het hart te klikken. Heb je het goed? Dan ga je door naar mond op mond beademing. Als je het niet weet ga je naar de boeken in de medische bibliotheek. Als je het goed hebt, win je een tulpje. 

Door corona staan alle studenten en docenten voor grote uitdagingen, maar bij de geneeskundeopleiding is deze misschien nog wel een beetje groter. Want juist tijdens deze studie speelt menselijk contact een prominente rol. Denk aan praktijklessen, patiëntcolleges en stages. 

Studioo VU voor eerstejaars
De escape room kan gespeeld worden op het platform Studioo, waar de nieuwe studenten ook tips en tricks krijgen van medestudenten en studieadviseurs en waar studieverenigingen zich presenteren met korte filmpjes. Op deze manier hoopt de VU de nieuwe studenten ondanks corona een warm welkom te heten. 

Speel de escape room