Rosalie Diederen: ‘Van diagnosticeren tot opereren; oogheelkunde is een breed vak’

Met het diploma basisarts kun je alle kanten op. Een speurtocht langs vacaturesites levert maar liefst honderd verschillende beroepen op: van geriater tot hematoloog, van ruimtevaartarts tot cardioloog, van huisarts tot hoogleraar. Rosalie Diederen koos voor oogheelkunde.

 Rosalie Diederen

Met een lijvig boek onder haar arm wandelt AIOS oogheelkunde Rosalie Diederen de F-gang op de eerste verdieping van de kliniek in. Ze heeft zojuist haar spreekuur op de poli beëindigd en staat op het punt zich op de voorbereiding van haar volgende tentamen te storten. “Dit boek gaat over neurologie, dat gedeelte van het zien dat zich niet in het oog, maar in de hersenen afspeelt”, legt ze uit. “Elk jaar moeten we daarover een tentamen afleggen.” Ze heeft net het eerste jaar van haar specialistenopleiding afgerond, dus moet ze nog vier jaar voor ze zichzelf oogarts kan noemen.

“Ik heb heel lang getwijfeld welke richting ik op wilde. Ieder half jaar was er wel weer een ander specialisme dat mijn voorkeur had. En daarna tijdens de co-schappen bleef dat zo. Telkens weer dacht ik: dit is het helemaal, om dan na een tijdje tot de ontdekking te komen dat het toch niet helemaal bij mij paste. Tot ik oogheelkunde ging doen. Hoewel het co-schap maar twee weken duurde, wist ik meteen zeker dat ik oogarts wilde worden. En mijn enthousiasme is het afgelopen jaar niet minder geworden.”

Het meest aantrekkelijke van het vak van oogarts is de breedte van het vak. “Je bent betrokken bij het hele proces; van de diagnose tot operaties, laseren en andere behandelingen. Het vak bestaat voor een deel uit echte doe-dingen en dat past bij mij. Maar ook het uitzoeken wat er precies met iemand aan de hand is, doe ik graag.” De spannendste ervaring tot nu toe was de afgelopen oudejaarsnacht op de spoedeisende hulp. “Er heerst dan een speciale sfeer op de SEH. Ik heb veel gezien die nacht, ook ernstig gewonden en dat is best heftig.”

Waar ze uiteindelijk terecht zal komen weet ze nog niet. Tenslotte is er voor een oogarts ook na de afronding van de opleiding nog veel te kiezen. Van werken in een eigen praktijk, een gespecialiseerde kliniek, een ziekenhuis tot een academische setting, alles is mogelijk. “Ook onderzoek is interessant”, stelt ze vast. “Ik ben gepromoveerd op een onderzoek naar netvliesloslating. Daar hoorde veel labwerk bij, maar voor een deel was het onderzoek ook klinisch. Ik vind dat allebei boeiend. Maar ook het werken in een groep, zoals nu, vind ik erg fijn.” Kortom, Rosalie Diederen heeft de komende jaren nog heel wat te kiezen.