Azam Nurmohamed en nefrologie

Azam Nurmohamed

Sportarts, dat leek Azam Nurmohamed het ideale beroep toen hij met zijn studie geneeskunde begon. Zo zou hij zijn hobby, sporten, met werken kunnen combineren. Maar een paar colleges van de internisten Van der Meer en Thijs waren genoeg om hem op heel andere gedachten te brengen. “Die colleges waren fenomenaal”, herinnert hij zich. “Zo inspirerend als zij over interne geneeskunde spraken, dat was echt geweldig. Ik wist meteen, dat is mijn vak. Tijdens het co-schap interne in Alkmaar werd dat alleen maar bevestigd.”

Het aantrekkelijke van geneeskunde is, dat het een hele gevarieerde studie is, die een breed terrein beslaat. Interne geneeskunde is een specialisatie die breed blijft. “Bovendien heb je veel contact met patiënten en is het vaak puzzelen om erachter te komen wat iemand precies mankeert. Dat past bij mij. Je hebt denkers en doeners onder artsen. Ik ben meer een beschouwende dokter.”

Interne geneeskunde geeft bovendien de mogelijkheid om een ‘superspecialisme’ uit te kiezen. Hematologen, oncologen, endocrinologen, infectiologen en nefrologen hebben allemaal de interne geneeskunde als basis. De behoeft aan intellectuele uitdaging zorgde ervoor dat Nurmohamed zich op de nieren toe heeft gelegd. “De nier is een heel ingewikkeld orgaan. Ik snap nog steeds niet hoe het allemaal precies werkt. Dat prikkelt me om door te gaan.” Ook de combinatie van acute en chronische patiënten vindt Nurmohamed aantrekkelijk. “Als het met de nieren fout gaat, rammelt alles. Het beïnvloedt het hart en vaatstelsel, de zenuwen en het maag-darm kanaal. Bovendien vermindert de weerstand. Het stellen van de diagnose is vaak lastig maar boeiend. En als de ziekte niet interessant is, dan is de patiënt, de mens achter de ziekte, het wel.”

De nieuwste uitdaging is de begeleiding van patiënten die een niertransplantatie hebben ondergaan. Het interview vindt plaats op een bijzondere dag voor Nurmohamed, want zijn dertiende transplantatiepatiënt krijgt een nieuwe nier. Deze operaties vinden sinds een jaar bij VU medisch centrum plaats. Het gaat om transplantaties van levende donoren; mensen die hun zieke familielid willen helpen door een nier af te staan.

De operaties worden uitgevoerd door vaatchirurg Willem Wisselink, samen met transplantatiechirurgen uit Leiden. “Na een niertransplantatie heeft de patiënt levenslang begeleiding nodig. De medicijnen die ze moeten slikken om de afweer te onderdrukken zijn zware middelen met veel bijwerkingen. De begeleiding is behoorlijk intensief, dus ik heb het al met al behoorlijk druk daarmee. Ik ben daarnaast chef de clinique nefrologie van de zorgeenheid 4B. O ja, en mijn proefschrift natuurlijk. Ik doe onderzoek naar het vervangen van de nierfunctie op de intensive care. Wanneer dat af is? Geen idee, ik hoop volgend jaar.”