Hay Winters: ‘Ik wist het al vanaf mijn zesde’

Met het diploma basisarts kun je alle kanten op. Een speurtocht langs vacaturesites levert meer dan honderd verschillende beroepen op: van geriater tot neonatoloog, van onderzoeker tot traumatoloog, van ruimtevaartarts tot forensisch patholoog, van huisarts tot hoogleraar. De 48-jarige Hay Winters koos voor plastische chirurgie.

“Toen ik een jaar of zes was, zag ik op de tv een film, waarin iemand met ernstige gezichtsafwijking door een plastisch chirurg werd behandeld. Dat heeft me toen direct gegrepen, volgens mijn moeder. Toen is feitelijk mijn belangstelling voor de plastische chirurgie geboren”, vertelt Hay Winter.

Microchirurgie

Hij houdt zich vooral bezig met reconstructieve chirurgie, vooral op microchirurgisch niveau. “Je moet dan bijvoorbeeld aan patiënten denken die een oncologische operatie hebben ondergaan, waarbij men delen van het lichaam heeft weggehaald. Bijvoorbeeld een patiënt die vanwege een kaaktumor na een chirurgische ingreep zijn onderkaak en mondbodem moet missen. Ik gebruik dan bot van het kuitbeen, inclusief een stuk huid met bloedvaten, en maak daarmee een nieuwe kaak en mondbodem. De bloedvaten van het verplaatste weefsel moet ik onder de microscoop opnieuw aansluiten. Of van de onderbuik wordt een nieuwe borst gemaakt bij een patiënte die vanwege een oncologische ingreep eerder een borst moest missen.”

Tevreden patiënten

Daarnaast werkt hij ook een dag per week in een privé-kliniek. “Daar doe ik meer aan cosmetische chirurgie: liposucties, facelifts, ooglidcorrecties. Ook heel leuk werk en je hebt veel tevreden patiënten.”

Eigenlijk heeft alles wat plastische chirurgen doen een positieve insteek, vindt hij. “Je probeert immers mensen die eerder met een verminking en soms ook met functieverlies geconfronteerd werden te helpen. Door allerlei nieuwe technieken kunnen we ook steeds meer. Dat maakt dat ons vak volop in beweging is.”