Beroepsperspectief

Wat kun je worden?

Als je de opleiding geneeskunde (bachelor en master) hebt afgerond, ben je basisarts. Ben je eenmaal basisarts, dan zijn er tal van mogelijkheden. Zo kun je je verder verdiepen in een bepaald onderdeel van de geneeskunde. Je moet dan solliciteren naar een opleidingsplaats bij het specialisme van jouw voorkeur. Als arts in opleiding tot specialist (aios) ben je werknemer van een ziekenhuis en geen student meer. Je ontvangt daarvoor een salaris. Op deze pagina vind je verschillende artsen van Amsterdam UMC die vertellen over hun specialisme. 

Als basisarts kun je kiezen uit verschillende vervolgopleidingen. Wettelijk erkend zijn de opleidingen tot:

  • medisch specialist
  • huisarts
  • verpleeghuisarts
  • sociaal-geneeskundige
  • arts voor verstandelijk gehandicapten
  • verzekeringsarts

De opleidingen worden niet gegeven bij universiteiten, maar binnen de ziekenhuizen zelf. Voor een overzicht van alle medische vervolgopleidingen kun je de website van de KNMG raadplegen.

Of toch (nog even) niet specialiseren?

Weet je nog niet welk specialisme je wilt doen of kun je niet direct een opleidingsplaats krijgen? Dan kun je als arts gaan werken op één of meer afdelingen in een ziekenhuis. Je kunt ook kiezen voor een managementfunctie in een verpleeg- of ziekenhuis, of voor een beleidsfunctie. Je kunt natuurlijk ook docent worden aan een universiteit. Meestal combineer je dan je docenttaken met patiëntenzorg of onderzoek. Daarnaast is het mogelijk om de opleiding tot arts te combineren met wetenschappelijk onderzoek.