Studieprogramma

Tijdens de driejarige bachelor werk je elke week vanuit een ander patiëntprobleem. Dat probleem vormt het uitgangspunt van het onderwijs van de week. Je hebt per week veertien onderwijscontacturen bestaande uit hoorcolleges, studiegroepbijeenkomsten, practica en in de laatste week van de cursus een tentamen. Hoe een gemiddelde week eruitziet, zie je in het schema hieronder.

Schema jaar 1

Een voorbeeld: een week uit de cursus 'Huid en Afweer'

Tijdens de cursus 'huid en afweer' maak je tijdens het patiëntcollege kennis met een patiënt met eczeem. Een dermatoloog bespreekt de klachten met de patiënt en licht de situatie toe. Een fysioloog en (moleculair) celbioloog vertellen over de achtergrond van de aandoening. Vervolgens werk je in een studiegroep aan je studieopdrachten en bekijk je huidweefsel onder de microscoop tijdens de practica. Je sluit de week af met een college waarin alle facetten van de week besproken worden vanuit alle disciplines (dermatologie, fysiologie, immunopathologie en celbiologie). Tijdens dit college kun je ook alle vragen, als je die nog hebt, stellen.

Veel zelfstandigheid

Je bestudeert veel stof zelfstandig en oefent je vaardigheden in groepen. Per week heb je gemiddeld twaalf contacturen: twee uur openingscollege, vier uur studiegroep, vier uur practica en twee uur slotcollege. Aan zelfstudie ben je ongeveer 24 uur per week kwijt.

Internationale minoren VUmc School of Medical Sciences

VUmc School of Medical Sciences biedt in het derde jaar van de bachelor een internationale minor aan. Deze minor richt zich op medisch wetenschappelijke verdieping en verbreding en versterkt daarmee jouw academische vorming. Het vormt een brug tussen onderzoek en kliniek. Je leert om wetenschappelijk te denken en te handelen binnen de academische geneeskunde. Je maakt kennis met de onderzoekszwaartepunten van VUmc. Binnen deze minor heb je de keuze uit een aantal aandachtsgebieden waar profilering mogelijk is. De minor wordt in het Engels aangeboden. Voor meer informatie op de manier kun je kijken bij 'Internationale minoren VUmc School of Medical Sciences.'

De witte jas ceremonie

Na drie jaar ontvang je je bachelordiploma en sluit je de bacheloropleiding af met de witte jas ceremonie. Tijdens deze ceremonie word je als kerverse masterstudent welkom geheten in de kliniek door artsen die jou in een witte jas helpen. Ook spreek je, samen met je medestudenten, een zelfgeschreven jaartekst uit. Dit doe je ten overstaan van familie, vrienden, artsen en vertegenwoordigers van medisch onderwijs.

Meer weten?

Wil je weten welke vakken er gegeven worden in de bachelor? Of meer informatie over de indeling van de opleiding? Bekijk dan eens het opleidingsschema of bezoek de studiegids.