Online video's

Hieronder tref je een aantal video’s, aanbevolen door het team van de studieadviseurs. Heb jij suggesties voor inspirerende video's? Laat het ons dan weten via studieadviseurs@vumc.nl. Alle input is welkom!

Dit is een opname van een lezing die Mirjam Pol voor de studenten Biologie/Biomedische wetenschappen van de VU heeft gegeven (okt. 2012). Op deze faculteit wordt veel aandacht besteed aan studievaardigheden/academische vorming. De lezing duurt zo’n 50 minuten. De titel van de lezing luidt: 'Academisch succes door zelfsturing.'

empty

ShawnAchor heeft al vele onderwijsprijzen gewonnen. Op zeer inspirerende wijze legt hij uit waarom het ‘gelukkiger maken van het brein’ zoveel meer oplevert dan ‘het brein inzetten om geluk na te streven’: "The Happiness Advantage: LinkingPositive Brains to Performance" - byShawnAchor.

Er wordt veel gesproken en geschreven over ‘succesvol’ zijn. In het kader van ‘leren leren’ is het echter heel goed om af en toe op je neus te gaan. In deze volgende video wordt dat prachtig geduid en uitgelegd: Why you need to fail – by Derek Sivers.

Een drietal technieken om uitstelgedrag te lijf te gaan: 3 Powerful Techniques To Beat Procrastination.

Over kwetsbaarheid: The power of vulnerability - by Brené Brown.

‘Multiple Intelligences’. Ieder beroep stelt zo zijn eisen aan kennis, vaardigheden en attitudes. Voor een chirurg is het bijvoorbeeld belangrijk dat hij goed met zijn handen kan werken (lichaams-kinestethische intelligentie). Voor een therapeut dat hij goed kan luisteren (interpersoonlijke intelligentie). Onderwijs stimuleert je in een bepaalde richting. Ieder curriculum (onderwijsprogramma) kiest voor een bepaald type onderwijs en voor bepaalde toetsvormen. Iedere onderwijs- en toetsvorm doet dus een beroep op bepaalde vormen van intelligentie. Per faculteit ligt de nadruk op één of meerdere vormen van intelligentie. Het kan zijn dat de vormen van intelligentie waar de faculteit in onderwijs en toetsing belang aan hecht, niet overeenkomen met de vormen van intelligentie waar jij goed in bent. Dat kan mogelijk de oorzaak zijn van tegenvallende resultaten. In deze video komt Howard Gardner uitgebreid aan het woord over ‘Multiple Intelligences’.

Als je inspiratie zoekt om weer in de creativiteits-modus tekomen: Be creative: transform A Tiny Apartment into 24 Rooms.

Judy Willis is neurologe die later is overgestapt naar het middelbaar onderwijs. Ze legt in deze uitgebreide webinar uit hoe informatie het brein binnen komt en wanneer deze o.a. wel of niet de prefrontale cortex bereikt wordt om informatie te kunnen verwerken. Het gaat over ‘kids’, maar de basis die ze legt, geldt ook in bredere zin. Je kunt naar aanleiding van deze webinar nagaan wat jij nodig hebt om informatie meer en beter te onthouden: EdutopiaWebinar - How the Brain Learns Best: Strategiesto Make Learning Stick.

Voor de echte liefhebber: een neurowetenschapper (Richard Davidson), legt de hart-brein relatie uit. Een belangrijke uitkomst van deze relatie, is de mogelijkheid om emoties te reguleren vanuit gedachtenkracht: The Heart-Brain Connection: The Neuroscience of Social, Emotional, andAcademic Learning.

Als je de laatste video beviel en je wilt nog meer, bekijk dan deze lezing over ‘neuro-mechanisms of emotion’: TransformYour Mind, Change Your Brain – Richard Davidson