Tips

  • Praat er over.
  • Realiseer je dat adviezen van anderen altijd projecties zijn: ze zeggen vooral iets over de persoon die ze uitspreekt. Voel goed of de bron van het advies van de andere persoon er een van angst/onzekerheid is, of een van waarlijke wijsheid en vanuit maximale afstemming op jou als vrager.
  • Je mag altijd op een keuze terugkomen!
  • Je kunt keuzes in etappes maken. Bijvoorbeeld eerst een tussenjaar na je afstuderen als basisarts inbouwen en op meerdere plaatsen eens gaan verkennen.
  •  ‘Voor-en nadeellijstjes’ werken niet. Afwegingen tussen voor- en nadelen (lees ook hiervoor het boek ‘Het Slimme Onbewuste’ van Ap Dijksterhuis).
  • ‘Als er een probleem is, denk dan goed na. Als het probleem oplosbaar is, hoef je je geen zorgen te maken. Als een probleem niet oplosbaar is, hoef je je ook geen zorgen te maken’. Dit is een uitspraak van de Dalai Lama. De uitnodiging is, als je je zorgen maakt, om daar niet in te blijven hangen, maar om het probleem te vertalen in onderzoeksvragen, om er achter te komen of het probleem oplosbaar is. Welke informatie is in jouw geval functioneel? Met wie zou je eens kunnen gaan praten om je aannames en veronderstellingen te checken? Wie kan jou helpen om jouw kwestie te ontrafelen en advies te leveren?
  •  ‘Parkeeropdrachten’. Als je je arm verstuikt of kneust, leg je die in een verbandje. Als je maar blijft malen en malen en je zorgen maken, kun je stellen dat je prefrontale cortex gekneusd is. Die moet ook in een verbandje. Dit doe je middels ‘parkeeropdrachten’. Koop hiervoor een speciaal aantekenboekje of scoor een speciaal schriftje. Elke keer als je denkt aan dit keuzeprobleem, hoe dan ook, schrijf je deze gedachte(n) op, je sluit vervolgens het boekje en zegt tegen deze gedachte(n): ”Ik zie je en ik hoor je, en kom er op [kies een dag dichtbij of verder in de toekomt] om [kies een tijdstip]  op terug.” En dat dan ook echt doen! Als dat afgesproken moment is aangebroken, pak je notities er dan bij, kijk er nog eens naar. Je kunt er wat over mijmeren. Je kunt er een actie aan verbinden. Voel wat het meest prettig is wat betreft de vorm en de tijd die je er aan besteedt.
  • Check de site van de landelijke beroepsvereniging.
  • In het volgende filmpje vind je tips met betrekking tot het focussen op oplossingen ipv problemen.