Persoonlijke omstandigheden

Het leven gaat door, ook als je studeert. Daar horen dus ook persoonlijke problemen bij. De meeste studenten krijgen hier mee van doen. De een meer dan de ander en de een wat meer intens dan de ander, maar ze zijn er. Voorbeelden hiervan zijn gebrek aan zelfvertrouwen, rouwverwerking, eenzaamheid, moeizame relaties met je omgeving, verslaving, somberheid of een algemeen gevoel van onvrede met jezelf of je leven. Deze problemen kunnen ervoor zorgen dat je niet meer optimaal functioneert. In een aantal gevallen lijdt de studie er ook onder, maar niet altijd.

Daarnaast heb je de meer studiegerelateerde problemen zoals faalangst, stress, veel piekeren, perfectionisme, prestatiedruk, studiemotivatieproblemen, tentamenvrees, noem maar op. Ook voor deze categorie is het belangrijk om ondersteuning te zoeken.

In een gesprek met een van de studieadviseurs kunnen zij je helpen om te duiden wat jij nodig hebt. Hoe kun je je het beste blijven concentreren? Hoe kom je er achter dat je zorg of vrees gegrond is? Hoe krijg je het gecombineerd, je thuissituatie en je studie? Met wie zou je verder nog kunnen praten? 

Daarnaast kunnen ze vertellen met welke regels en procedures je mogelijk te maken hebt of krijgt, zoals overgangsregels van de examencommissie, verval geldigheid van cijfers etc.

Als je overweegt om een tijdje te stoppen, kunnen de studieadviseurs met je meedenken of dat inderdaad een goede oplossing is, of dat er misschien nog opties zijn waar je zelf nog niet aan gedacht had.

Als je rechtstreeks contact wilt opnemen met een van de studentenpsychologen, dan kan dat natuurlijk ook altijd. Je kunt via VUNet rechtstreeks een afspraak in hun digitale agenda inboeken.

Interessante links 

Hieronder vind je een aantal interessante links:

  • Op de website ik-student vind je een interessante informatie als het niet zo goed met je gaat.
  • Ga naar de website studentengezondheidstest om jouw gezondheid te vergelijken met medestudenten!
  • Heb je een functiebeperking? Dan tref je op de site van Handicap + Studie tips en informatie over wetgeving. Maak ook een afspraak met de studieadviseur, om tijdig samen te inventariseren wat jij nodig hebt en of dat geregeld kan worden. 
  • Leuke site over professioneel gedrag: waardenweb.   
  • De website Kopstoring is een interessante website voor jongeren tussen 18-25 met ouders met psychische problemen of verslavingsproblemen.
  • Heb jij last van slaapproblemen? Bekijk dan de website medische-psychologie.nl.
  • Wil jij lekker slapen dankzij de slaap-app? Met deze gratis app krijg je inzicht in je slaappatroon. 
  • Ben je weleens zo somber dat je het leven niet meer ziet zitten en denk je weleens aan zelfdoding? Bij Stichting 113 Zelfmoordpreventie kan je 24/7 anoniem terecht voor telefonische en online hulp. En kom langs bij de studieadviseur alsjeblieft?
  • Goeie site van de huisartsen Amsterdam: StudieStress.nl.

 Toe aan ontspanningsoefeningen? Klik dan op onderstaande links: