Witte jas ceremonie en diploma-uitreiking

Witte jas ceremonie oktober 2012
Beeld: Lizzy Kalisvaart
De diploma- uitreiking van de bachelor geneeskunde is een feestelijke aangelegenheid. Deze wordt de Witte jas ceremonie genoemd. VU medisch centrum markeert met de witte jas ceremonie de overgang van de meer theoretische naar de praktische fase van de studie. Zo benadrukken studenten de start van hun patiëntencontacten.

 

 

Tijdens deze witte jas ceremonie spreken zij ook een jaartekst uit: hoe ze als arts willen functioneren, welke verantwoordelijkheden, idealen en verplichtingen zij verbinden aan hun beroep en hoe zij deze wensen uit te dragen. Zij doen dit ten overstaan van familie, vrienden, artsen en vertegenwoordigers van medisch onderwijs. Doel van de ceremonie is dat er meer inzicht in en bewustwording van het arts-zijn zowel bij de student als bij de opleider komt.

Witte jas ceremonie handen in de luchtAls drager van de witte jas beloof jij met een zelfgeschreven tekst, vergelijkbaar met de eed van Hippocrates van Kos, de witte jas naar eer en geweten te dragen. Je geeft aan hoe jij als toekomstig arts patiënten zult behandelen en hoe jij je vak uitoefent.