Voor je eigen veiligheid en die van anderen (zoals patiënten en medestudenten) wordt van je verwacht dat je bij aanvang van de studie start met de vaccinatie tegen hepatitis B. Het hepatitis B vaccinatiebeleid van VUmc is in overeenstemming met de landelijke richtlijnen van de inspectie voor de Gezondheidszorg.
De Nederlandse Arbo-wetgeving eist dat de ziekenhuizen en andere instellingen verantwoorde zorg aan hun patiënten aanbieden. Patiënten mogen niet blootgesteld worden aan het risico van besmetting met bijvoorbeeld hepatitis B, onder andere door medewerkers in de gezondheidszorg. Medewerkers in functies met risico op besmetting, bijvoorbeeld artsen, verpleegkundigen en co-assistenten moeten dus, ook voor hun eigen veiligheid gevaccineerd zijn.
De screening, vaccinatie en controle van de antistoffentiter worden door VUmc gratis aangeboden. De verantwoordelijkheid voor de vaccinatie ligt bij jou. Als je vaccinatie en/of controles niet op orde zijn aan het eind van het eerste jaar, krijg je geen toegang tot stages en bepaalde practica. Uitgebreide informatie vind je in het document
'Het hepatitis B-beleid opleiding geneeskunde VUmc'
NB Ben je eerder gevaccineerd tegen Hepatitis B? Ook dan ben je verplicht je te melden bij Team Gezond Werken Vumc. Zie "Wat moet je zelf doen?".
- Wat is hepatitis B?
- Waarom loop je risico op hepatitis B tijdens je studie?
- Wat kun je doen om een hepatitis B infectie te voorkomen?
- Wat houdt de vaccinatie in?
- Welk vaccin wordt gebruikt?
- Vaccinatieschema *Update: 20-08-2020: volgt binnenkort*
- Voor wie geldt dit vaccinatieschema?
- Wanneer moet het vaccinatieschema afgerond zijn en je antistoftiter bekend?
- Wat moet je zelf doen?
- Bevat jouw bloed voldoende antistoffen tegen hepatitis B?
- Wat zijn de consequenties als je je niet laat vaccineren?
- Wat zijn de consequenties als je hepatitis B-virusdrager bent?
- Contactgegevens Team Gezond Werken VUmc